Викладати по-християнськи

Символ «+» у назві нашого курсу аж ніяк не випадковий! Він відноситься до тієї області вашої практики викладання, яку ми насправді не будемо обговорювати детально під час курсу, тому що це досить особисте – це рівень зрілості ваших відносин із Богом, і як ці відносини впливають на успіх вашої роботи.

Безсумнівно, будь-який зрілий християнин, який працює в навчальному закладі, розуміє, що не варто покладатися тільки на свої знання, вміння, улюблену методику, зарозумілі слова, способи контролю дисципліни, уміння переконувати або особисту харизму. Ці аспекти, навіть разом узяті, не можуть надати такий духовний вплив, який має характеризувати освіту з християнським підходом.

Саме тому досвідчений педагог-християнин охоче дає свободу Святому Духу діяти в усіх аспектах своєї щоденної роботи з учнями, колегами та батьками. Такий учитель все більше усвідомлює присутність Бога на своєму робочому місці і радіє цьому, знаючи, що ця присутність здатна змінити все: думки, характер і реакцію вчителя на ситуації, учнів та інших членів шкільної спільноти. У Божій присутності важче не пам'ятати, що всі люди, дорослі і діти, створені за Його образом і подобою. І лише тільки з цієї причини вони гідні безумовної любові.

Досвідчений педагог-християнин розуміє, що Бог – не гість, присутність якого на уроці може бути корисна в якості деякого помічника вчителя. Навпаки, учитель себе сприймає як смиренного соратника Великого Вчителя і слугу Царя царів. Такий учитель намагається додати свій внесок у вічну справу відновлення благого панування Царя над усіма аспектами життя людини, використовуючи для цього різноманіття тем і предметів сучасної освіти, розуміючи їх ефективність у досягненні даної мети. Учитель робить це в контексті свого предмета, і разом з учителями-однодумцями, які викладають інші предмети, намагається дати підростаючому поколінню цілісний розвиток:

  • викладаючи академічні знання з причини того, чим вони насправді є – знанням про видимі і невидимі аспекти Божого творіння, неповним джерелом розуміння особистості Бога;
  • розвиваючи в учнях особистість, що шанує Бога;
  • готуючи їх до служіння Богу та іншим людям як зараз, так і в майбутньому.

Зрілий християнин усвідомлює ключову роль Святого Духа в навчанні і, як мінімум, не втручається в Його дію, наприклад, своїми зусиллями намагаючись переконати учнів в істині, дати розуміння добра і зла, принести зцілення взаємин. Він прагне співпрацювати з Богом і молиться про Боже водійство і благословення, щоб слова вчителя проникали безпосередньо в серця учнів.

Розуміючи, що освіта є однією з головних сфер духовної боротьби за розум і серце молодого покоління, педагог-християнин часто в молитві звертається до Царя царів за мудрістю, силою і розумінням, щоб допомогти тим, кого довірили йому батьки. Такий учитель намагається розвивати свої особисті відносини з Господом, знаючи, що тільки в Ньому прихований секрет ефективності педагога. Переступаючи поріг свого класу, вчитель-християнин не залишає Господа за дверима, а прагне викладати з Богом на уроці.

Так, маленький знак «+» у назві нашої програми – це набагато більше, ніж просто рекламний символ. Він являє собою основу всього, що ми робимо в сфері християнської освіти. Ми радимо вам продовжувати розвивати близькі стосунки з Великим Учителем, який бажає приходити перед вами на кожен урок!